Thursday, April 1, 2010

yolları çatallanan bahçe // aksanat


"Yolları Çatallanan Bahçe" Borges'in mekansal olarak değil fakat zamansal olarak labirente dayanan bir öyküsüdür. Sergi İstanbul şehrinin bana çağrıştırdığı şey üzerine kuruluyor: zamansal labirent, katmanlar, sulama, entropi. Entropi, ifşa, kazı, kayıp, kayıt, eleştiri terimlerinin kendileri için merkezi terimler olan üç sanatçıyı davet etmeyi tercih ettim.
Lara Almarcequi(1972 doğumlu) kaybolmaya ya da yeniden hayat bulmaya adanan şehirler ve banliyölerin "zaman aralıkları" ile ilgileniyor. Jordi Colomer(1962 doğumlu) şehirlerin mimarisi çerçevesinde bir çalışma yürütüyor. Tesadüfün müdahaleleri gerçekleşebilsin diye sapmaların yolunun takipçisi oluyor. Guillaume Leblon'un(1971 doğumlu) yapıtlarının zamansallığı geçmişle gelecek arasında algılanamaz bir alanda konumlanıyor.
Çalışmasında kullanılan öğeler arketipsel öğeler: toprak, su, ateş. Her yerde hazır ve nazır bulunan bu öğeler hem yaratımın hem de yıkımın öğeleridir.
"Yolları Çatallanan Bahçe", sadece çağdaş bir şehir olarak İstanbul'a değil aynı zamanda farklı zamansallıkların bir arada yaşadığı zengin tarihli ve topografyalı bir şehir olarak İstanbul'a kaydoluyor.

Claire Le Restif

No comments:

Post a Comment