Saturday, April 17, 2010


“Göç İçin Pasaport Fotoğrafı Stüdyosu”

Fotoğrafın birçok doğrudan kullanım alanları arasında beni en çok şaşırtan ve tedirgin edenlerden bir tanesi bizlerin vesikalık dediğimiz Batılıların ise daha çok headshot ya da portre dedikleri alan.
Vesikalık, Türkçe'de kullanım amacını da açıklayan bir ifade. Resmi bir işiniz olduğunda, kimlik ya da pasaport çıkartmanız gerektiğinde, çekimle ilgili kuralların yine ilgili resmi kurum tarafından belirlendiği fotoğraf türü.
Günümüzde her göçmen, yolculuğunun arifesinde yüzünün bir kaydını aldırmak ve bunu ilgili sayfaya yapıştırtmak zorunda. Sonuç olarak fotoğrafınız olmadan göçemeyebilirsiniz.
Oluşturduğum “Göç İçin Stüdyo” fikri temel olarak Türkiye'den dışarı göçecekler için en çok tercih edilebilecek üç ayrı göç merkezinin (ABD, Kanada, AB) belirlediği fotografik standartları açıklamak üzere düzenlenecek. (Çekimle ilgili talimatlar, foto büyüklüğü, uyarılar ve şemalar açıklama bölümünde yer alacak)
“Göç İçin Stüdyo” üzerindeki SLR kamera ve yazıcı ile izleyicilere doğru örneği deneyerek elde etme olanağı verecek.
Kuralları merkezi olarak belirlenmiş bir fotoğraf uygulaması aynı zamanda yaratıcı amaçlarla kullanılabilir mi sorusu yine “Göç İçin Stüdyo” aracılığı ile denenebilir hale gelecek.
“Göç İçin Stüdyo”, göçmek isteyip fotoğraf çektirmek istemeyenlere böyle bir özgürlüklerinin artık olmadığını anlatacak.“Göç İçin Stüdyo”, öncelikle göçmenlerin ihtiyaçları için düşünülmüş olmakla birlikte kalmak isteyip kimlik çıkarmak zorunda olanlara da yardımcı olabilir. Ama söz konusu katılımcılar göç kavramının dışında kaldıklarını baştan bilecekler.
“Göç İçin Stüdyo”, çağdaş sanat içerisinde fotoğrafın kullanım alanlarının tartışıldığı günümüzde, fotoğrafı, basit ve çoğu zaman gözden kaçan bir işlevi üzerinden tartışmaya açacak. Bu tartışmada “Göç İçin Stüdyo”, vesikalık fotoğrafla ilgili kuralların resmi olan tarafından belirlendiğini unutmadan, fotoğrafı çeken ve çekilenin özne olarak ortadan kaldırıldığı noktada, fotoğrafı çeken ve fotoğrafı çekileni özne olarak geri çağırmaya çalışacak.



































No comments:

Post a Comment